Organist-musicus Bogerd geeft laatste concert in zomerserie

GORINCHEM – De organist van de Amsterdamse Westerkerk Evan Bogerd geeft donderdagavond 18 juli 2024 op het beroemde Bätz/Witte-orgel van de Grote Kerk aan Groenmarkt 7 het slotconcert van de zomerserie. Deze avond staat in het teken van orgelliteratuur met werken van Johann Sebastian Bach, Jehan Alain, Charles V. Stanford en Julius Reubke en een improvisatie. De deuren van de kerk zijn om 19.30 uur open; het concert begint om 20.00 uur.

Evan Bogerd is actief als concertorganist, docent en sinds enige jaren organist van de Westerkerk te Amsterdam. Hij is daar de opvolger van zijn leermeester Jos van der Kooij. (Foto Evan Bogerd)

“Als muziekcommissie zijn we bijzonder verheugd dat dit jaar weer een orgelserie wordt gehouden in de Grote Kerk en dat naast de vaste organist, diverse andere toporganisten hebben geconcerteerd”, zegt Johan Bregman, lid muziekcommissie Grote Kerk Gorinchem

Evan Bogerd heeft orgel en kerkmuziek gestudeerd aan het Koninklijk conservatorium te Den Haag en is zeer actief als uitvoerend musicus. Hij heeft een grote naam opgebouwd als organist en heeft gerenommeerde concoursen gewonnen in zowel binnen- als buitenland en nam verschillende cd’s opgenomen, die zeer goed zijn ontvangen door de vakpers.

Programma
Evan Boverd laat de diverse klankkleuren en mogelijkheden van het orgel aan u horen.

  • Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Preludium en fuga h-Moll, BWV 544
  • Largo ma non tanto
    Uit: Konzert für zwei Violinen, Streicher und
    Basso continuo d-Moll, BWV 1043
    Arr. B. Winsemius
  • Jehan Alain (1911-1940)
    Litanies, JA 119 (1937)
  • Charles V. Stanford (1852-1924)
    Requiem
    Uit: Six Occasional Preludes, op. 182 № 4
  • Evan Bogerd (1993)
    Improvisatie
  • Julius Reubke (1834-1858)
    ‘Der 94. Psalm’ Orgelsonate in c-Moll (1857)
    I Grave-Larghetto
  • Herr Gott, dess die Rache ist, erschene. Erhebe Dich, du Richter der Welt; vergilt den Hoffärtigen, was sie verdienen.
    ~God die zal wreken, o Ene, God der wrake, verschijn! O rechter der aarde, verhef u, keer tegen trotsen wat zij bewerken!
  • II Allegro con fuoco
    Herr, wie lange sollen die Gottlosen prahlen? Wittwen und Fremdlinge erwürgen sie und tödten die Waisen und sagen: der Herr sicht es nicht und der Gott Jacobs achtet es nicht.
    ~Tot wanneer, Ene, zullen bozen, tot wanneer zullen boosdoeners triomferen? (mogen ze) weduwvrouw en zwerver wurgen, weeskinderen vermoorden? en zeggen: ‘de Ene ziet niks, de God van Jakob merkt het niet!’
  • III Adagio-Lento
    Wo der Herr mir nicht hülfe, so läge meine Seele schier in der Stille. Ich hatte viel Bekümmernisse in meinem Herzen, aber diene Tröstungen ergötzen meine Seele.
    ~Was niet de Ene mij tot hulpe, bijna! had mijn ziel gewoond in de stilte! In de vele zorgen in mijn binnenste zullen uw vertroostingen mijn ziel verkwikken.
  • IV Allegro (Fugue)-Allegro Assai
    Aber der Herr ist mein Hort und meine Zuversicht. Er wird ihnen ihr Unreht vergelten und sie um ihre Bosheit vertilgen.
    ~Daar is mij de Ene tot een burcht, mijn God de Rots van mijn toevlucht! Hij zal tegen hen keren hun onrecht, met hun eigen kwaad hen teniet doen, teniet doen zal hen de Ene, onze God!

Entreekosten
De entree is € 15,– p.p. en voor kinderen onder de 15 jaar is de toegang gratis. Na afloop is er ook een gezellig samenzijn waar u met elkaar en de organist kunt napraten onder het genot van een hapje en drankje. Parkeren kan bijna gratis in de parkeergarage.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld