Raad praat over varianten De Nieuwe Doelen en voorkeur van college

door Peter Donk
GORINCHEM – De totale investering en projectkosten voor aanpak van De Nieuwe Doelen worden door de gemeente Gorinchem nu geschat tussen de € 8.782.009,– en € 20.518.368,– Afhankelijk welke van de vier varianten het gaat worden. Donderdagavond 29 februari 2024 is het aan de gemeenteraad om over de varianten te praten en wordt een voorlopige keuze bepaald. De voorkeur van het college gaat € 16.737.785,– kosten, bekend als variant B.

Het college wil voor variant B een raadsvoorstel uitwerken en dat gelijktijdig met de Perspectiefnota (PPN) 2025-2028 komende zomer in de gemeenteraad behandelen. Daarin moet ook meer duidelijk worden over de exploitatie- en beheermodellen. Duidelijk moet worden welk mode het meest geschikt is voor De Nieuwe Doelen. (Animatieschets)

Tekst gaat verder onder animatietekening, variant B.

Er wordt al lang gesproken over de plannen. De vertaling van het programma van eisen heeft geleid tot vier varianten aan Haarstraat 64. “Nadrukkelijk moet worden vermeld dat in de volgende fase, richting perspectiefnota en de definitieve variantenkeuze de impact op de gemeentelijke begroting en het schuldenplafond nader moet worden uitgewerkt. Onder meer welke dekking voorhanden is, hoe inhoudelijk een zo solide mogelijk beheer kan worden opgezet met zoveel mogelijk maatschappelijke waarde (een bruisende locatie) en welke risico’s er te voorzien zijn of juist weggenomen kunnen worden”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Professioneel theater
Het uitgangspunt is vooralsnog geen gesubsidieerde professionele theaterprogrammering. “De ervaring uit het verleden en elders in het land leert dat bij de grotere voorstellingen vrijwel altijd structureel geld moet en sprake is van een hoger gemeentelijk risicoprofiel in de exploitatie. Wel kan worden bekeken of professionele programmering die weinig extra investeringen of subsidie vraagt, te denken valt aan stand-up comedy, try-outs, onderdeel kan uitmaken van de beoogde opzet. Een vraag die in de komende tijd nader moet worden verkend. In aanvang wordt de theaterinstallatie voorzien passend bij wat gemiddeld nodig is om de voorstellingen van theater-, dans- en muziekverenigingen in Gorinchem technisch te ondersteunen. Bij het verder uitwerken van de theaterexploitatie wordt bepaald of – op termijn – de aanschaf van een volledige professionele theatertechniekuitrusting noodzakelijk is”, bericht het college.

Financiële gevolgen
Aan het college is een raadsvoorstel voor De Nieuwe Doelen voor 1 juli 2024 gevraagd en de raad gaf een aantal uitgangspunten mee, waaronder het betrekken van de bibliotheekfunctie. College: “Met dit raadsvoorstel wordt gevraagd om de functionele ruimtestaat van het programma van eisen vast te stellen voor De Nieuwe Doelen (theater en bibliotheek). Daarnaast wordt gevraagd om variant B aan te wijzen als voorkeursvariant en variant 0 als alternatief. Tenslotte vragen wij u ons opdracht te geven de financiële gevolgen van deze varianten inclusief de kosten van het realiseren van een toekomstbestendige bibliotheek aan de Groenmarkt 1 (of eventueel elders) uit te werken. Bij positieve besluitvorming komen wij mei-juni bij u terug met uitwerking van de exploitatie- en beheermodellen van de varianten en de randvoorwaarden om te komen tot een zo optimaal mogelijk multifunctioneel gebruik van De Nieuwe Doelen. De financiële gevolgen van variant B worden betrokken bij de PPN 2025-2028.” Welke variant ook gekozen wordt, vaststaat dat er geïnvesteerd moet worden voor een bedrag dat hoger ligt dan de thans beschikbare acht miljoen euro. “Kiezen voor investeren in de Nieuwe Doelen betekent daarmee ook dat er keuzes gemaakt moeten worden om het huishoudboekje zoveel mogelijk op orde te houden. Dit is een wisselwerking tussen enerzijds ruimte voor de investeringen en anderzijds voldoende dekking op de begroting voor de exploitatielasten. Dit kan niet los gezien worden van andere keuzes. Het kost ook de nodige tijd om dit goed inzichtelijk te krijgen”, geeft het college de raad mee.

Doel
Het voorstel voor De Nieuwe Doelen beoogt volgens het college een bruisend cultureel hart te creëren in de binnenstad voor inwoners van Gorinchem en de regio. “Dit multifunctionele gebouw, met theaterzaal en toekomstgerichte bibliotheek, belooft niet alleen culturele verrijking, maar draagt ook bij aan maatschappelijke en economische bloei van de stad. De Nieuwe Doelen als centrale ontmoetingsplek versterkt de sociale cohesie in de stad, een plek waar diversiteit, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling samenkomen, en waar de stad trots op kan zijn”, schrijft het college. Het is donderdagavond aan de gemeenteraad.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld