Ambassadeur van Zuid-Korea op bezoek

GORINCHEM – Gorinchem heeft warme banden met Zuid-Korea (denk aan zeeman Hendrick Hamel – red.) en zodoende was dinsdag 27 februari 2024 de nieuwe ambassadeur van de Republic of Korea Hyoung-Chan Choe in de stad.

Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) ontving Hyoung-Chan Choe. Deze foto werd Buiten de Waterpoort gemaakt. (Foto gemeente Gorinchem)

Hamel, die in 1630 in Gorinchem werd geboren en in 1692 overleed, zette als één van de eerste Europeanen voet aan wal in Korea en stelde als eerste zijn ervaringen op schrift. Zonder zijn ‘journael’ zou de wereld waarschijnlijk nog eeuwenlang niets hebben gehoord van dit land. Hamel wordt daarom in Korea gezien als de ‘ontdekker’ van Korea, die het land naar het Westen van de wereld heeft ontsloten. In (Zuid-)Korea staat hij te boek als een nationale held, met wie jeugdige Koreanen al op de basisschool kennis maken.

Tekst gaat verder onder foto.

Geschiedenis
Hamel strandde namelijk in 1653 met de bemanning van het VOC jacht De Sperwer in Korea, toen het schip op weg was van Nederlands-Indië naar Decima en te pletter sloeg op de rotsen voor de kust van het Koreaanse eiland Jeju. Dertien jaar zouden hij en andere overlevenden van de ramp gedwongen in Korea verblijven tot hij met enkele metgezellen in 1666 naar Japan wist te ontvluchten. Daar schreef hij in de factorij Decima bij Nagasaki zijn ‘Journael van de ongelukkige Voyage van ’t Jacht de Sperwer’. De invloed die zijn reisverslag (Hamel’s Journael 1667) teweeg heeft gebracht na het uitbrengen in diverse talen, heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend. Meer over Hamel vind je in het plaatselijk Hamel Museum aan de Kortedijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld