Van Aelst (SP) neemt afscheid van provinciale politiek; inmiddels Eerste Kamerlid

door Peter Donk
DEN HAAG / GORINCHEM – Fractievoorzitter Lies van Aelst (SP) in Provinciale Staten van Zuid-Holland vertrekt. Woensdag 6 maart 2024 is de laatste dag voor de Gorinchemse bij de provincie en neemt ze afscheid. Na zeventien jaar in de staten vertrekt ze. De 35-jarige Van Aelst is Eerste Kamerlid. Ze volgde enige tijd geleden Tiny Kox op. 

Lies van Aelst heeft zich binnen de provincie onder meer sterk gemaakt voor een betaalbaar openbaar vervoer, dierenwelzijn en tegen het vervuilende chemiebedrijf Chemours. Van Aelst heeft al een ‘heel politiek leven’ achter de rug bij de Socialistische Partij (SP) en het afscheid bij de provincie is voor haar niet gemakkelijk. Tegelijkertijd lonkt een nieuwe Haagse uitdaging. (Foto Provincie Zuid-Holland)

Bovendien combineert Lies van Aelst die activiteiten met directeur van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies. Ze is volgens de provincie ook nog lid van Rekenkamer De Bilt, Rekenkamer Vijfheerenlanden, lid Coöperatie Raad Plus, organisatie secretaris SP Gorinchem (onbezoldigd), lid redactie oud Gorinchem (onbezoldigd) en voorzitter stichting personeel SP Zuid-Holland (onbezoldigd). Het was voor haar niet langer te combineren.

Politiek in
Van Aelst deed een studie research master early modern intellectual history aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (afgerond in 2016). De politiek zat er bij haar al vroeg in. “Ik ben op mijn veertiende lid geworden van de SP, in de tijd van George Bush, Al Gore en de moord op Pim Fortuyn raakte ik politiek geïnteresseerd. Ik zag Bush toen op TV vertellen dat ouderen het zelf maar uit moesten zoeken, hij zou niet voor ze zorgen. Ik kon me echt niet voorstellen dat iemand zo om zou gaan met andere mensen, dat iemand zo koud en onmenselijk kon zijn”, schrijft Van Aelst op de website van de provincie Zuid-Holland. Toen ze klein was hadden ze het bij haar thuis veel over de politiek. Van Aelst: “We keken naar het nieuws, lazen de krant. Uiteindelijk besloot ik dat ik niet zeurend langs de zijlijn wilde staan, maar er dan zelf ook iets aan wilde veranderen!” Van Aelst maakte ook jaren deel uit van de Gorinchemse gemeenteraad.

Links
Op jonge leeftijd werd Van Aelst dus al lid van ROOD. “Dat ik voor een linkse partij zou kiezen is nooit een twijfelpunt geweest. Ik heb toen wel nog naar de andere linkse partijen gekeken, maar die waren niet links en daadkrachtig genoeg”, aldus Van Aelst, “Ik wilde bij een partij horen die niet alleen links praat, maar ook links doet. Een partij die niet over mensen praat, maar met mensen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld