College ziet dodenherdenking via stream wel zitten; besluit nog niet gevallen

door Peter Donk
GORINCHEM – Vanuit de Grote Kerk is het volgens het College van B & W mogelijk om de herdenking te streamen. “Daar zijn al gesprekken over geweest en staat gepland voor de dodenherdenking van 4 mei 2025. Hoe en op welke wijze de stream te volgen is, wordt nu uitgewerkt en georganiseerd”, bericht het college na vragen van VVD Gorinchem. 

De dodenherdenking in de Grote kerk op 4 mei 2024. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

De liberalen willen de traditie zoveel mogelijk in ere houden en de bewustwording hoog houden. “Veel inwoners zijn echter slecht ter been en kunnen de herdenking in Gorinchem niet (langer) fysiek bijwonen. Ook kan het zijn dat inwoners dodenherdenking mijden. Dit bijvoorbeeld uit angst voor (onverwachte) demonstraties of vanwege strengere richtlijnen en /of het slechte weer. Een aantal van deze inwoner hecht waarde aan het meekijken naar de ceremonie specifiek in de gemeente Gorinchem. Veel gemeenten stream dit evenement dan ook ieder jaar live, zodat iedereen dit ook lokaal kan volgen”, stelt fractievoorzitter Niels van Santen (VVD). Hij stelde daarom vragen aan het college. 

Tekst gaat verder onder foto.
De dodenherdenking bij het monument Buiten de Waterpoort op zaterdag 4 mei 2024. (Archieffoto Peter Donk / Gorinchem24)

Video
Ook ziet VVD Gorinchem het wel zitten om ieder jaar een video te maken van de dodenherdenking bij het monument Buiten de Waterpoort, zodat mensen deze montage later kunnen terugzien. “We onderzoeken samen met het 4 en 5 Mei Comité wat de mogelijkheden en kosten zijn van het streamen van de opnamen van Buiten de Waterpoort”, antwoordt het college, “Hierbij vinden we het belangrijk dat de opnamen respectvol worden gemaakt. En wanneer ze gemaakt worden betekent dit ook impact op audiovisuele middelen die tijdens de herdenking moeten worden ingezet. De inzet van AV-middelen zorgt ook voor het organiseren van extra voorzieningen bij slecht weer. Zodra er wordt gekozen om te voorzien in een livestream is het uiteraard mogelijk om dit achteraf terug te kijken.” Het college merkt wel op dat nu al rekening wordt gehouden met mensen die slecht ter been zijn. “Voor hen staan altijd stoelen klaar.” Samengevat. Onderzocht wordt of streamen mogelijk is net als een video, maar de witte rook is er nog niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld