Damen Shipyards Group tekent contract met Portland Harbor Authority

SOUTHAMPTON (VK) / GORINCHEM – Frederik van der Linde van Damen Shipyards Group en Mike Shipley van de Britse Portland Harbor Authority (PHA) hebben tijdens Seawork 2024 in Southampton, in het Verenigd Koninkrijk, een contract voor de levering van een van Damen’s nieuwste sleepboten, de Damen ASD Tug 2111. De ASD Tug 2111 is 21 meter lang, levert 50 ton trekkracht en is zeer wendbaar.

Op de foto v.l.n.r. Frederik van der Linde (sales manager UK -Ierland bij Damen Shipyards Group), Arnout Damen (CEO Damen Shipyards Group), Mike Shipley (general manager -Marine- en havenmeester PHA) en Philippa Langton (partner Lester Adridge). (Foto Damen Shipyards Group)

 

Andere innovatieve kenmerken zijn onder meer de locatie van de lier in het dekhuis, waardoor sleepwerkzaamheden naar voren en naar achteren kunnen worden uitgevoerd met één enkele lier, en een brug met volledig zicht met een overzichtelijk 360 graden zicht. Dit, samen met een reeks andere functies, zorgt ervoor dat het schip met slechts twee bemanningsleden kan worden bediend.

Tekst gaat verder onder foto.

Oplevering
Het nieuwe schip van PHA zal ook worden uitgerust met het SCR-systeem (selectieve katalytische reductie) van Damen, waardoor het vanaf het begin IMO Tier III-conform zal zijn. Het schip wordt later dit jaar opgeleverd. Damen’s beleid om bepaalde scheepstypen te bouwen vooruitlopend op toekomstige bestellingen betekent dat klanten van de ASD Tug 2111 kunnen profiteren van kortere levertijden.

Reacties
Mike Shipley, General Manager (Marine) en havenmeester bij PHA, zei: “Portland Port heeft de op één na grootste kunstmatige haven ter wereld en we verwelkomen een breed scala aan schepen, waaronder cruiseschepen. Onze nieuwe Damen ASD Tug 2111 zal een waardevolle aanwinst zijn bij het beheer van de schepen die onze faciliteiten gebruiken. Als overheidsinstantie willen we ook graag het goede voorbeeld geven door gebruik te maken van de nieuwste schone technologie om de uitstoot te minimaliseren, wat vooral belangrijk is gezien het kwetsbare landschap dat ons omringt. Dat we zo snel kunnen leveren, is ook een bijkomend voordeel.” De Damen ASD Tug 2111 is ook bijzonder geschikt voor de Britse sleepsector, omdat hij net onder de MCA-drempel van 200 GT scoort. “We zijn verheugd de Portland Harbour Authority te mogen verwelkomen bij de Damen-familie”, aldus Frederik van der Linde, Damen Sales Manager Verenigd Koninkrijk en Ierland. “De ASD Tug 2111 is goed ontvangen sinds we de klasse in 2023 introduceerden, omdat hij veel capaciteit in een compacte romp verpakt.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld