GORINCHEM – Op het Stadhuisplein voor het stadhuis staat de komende weken het standbeeld ‘Stille Strijd‘. Het beeld gaat al drie jaar van stad naar stad en moet het gesprek starten over de gedachten over zelfmoord. Het enorme kunstwerk van een ineengedoken jongere is zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang. Het beeld nodigt uit om stil te staan bij depressie en zelfdoding onder jongeren. Kunstenares Saskia Stolz wil met het beeld het taboe dat rust op depressie doorbreken. Erover praten is belangrijk om het isolement te doorbreken.
Wethouder Eva Dansen (SP) en andere belangstellenden een zonnebloem bij het standbeeld, dat er tot maandag 15 juli 2024 staat. (Foto Alexander Noppert Fotografie / Gorinchem24)
Tekst gaat verder onder foto.
Na een toespraak door wethouder Eva Dansen sloot stadsdichter Martin Rensen (foto boven) af met een gedicht. (Foto Alexander Noppert Fotografie / Gorinchem24
Schaamte over depressie
De plaatsing van het kunstwerk Stille Strijd op het Stadhuisplein is een initiatief van COC afdeling Gorinchem samen met gemeente Gorinchem. Het kunstwerk vraagt aandacht voor mentale problemen waar jongeren mee kampen en die vaak onbespreekbaar blijven. In veel gevallen leiden psychische klachten bij jongeren tot zelfdoding. Het verbeteren van mentale gezondheid bij jongeren en jongvolwassenen heeft vanuit de gemeente dan ook de aandacht. Het leidt tot meer veerkracht en gezondheid. Hierdoor kunnen zij beter meedoen in de maatschappij.
Stille tocht
Om nog meer aandacht te vragen voor mentale problemen bij jongeren start er op dinsdag 9 juli 21.00 uur een stille tocht vanaf de Grote Kerk op de Groenmarkt naar het kunstwerk op het Stadhuisplein. In de kerk doet een aantal jongeren hun verhaal. Ook is daar gelegenheid om mensen die de mentale problemen niet het hoofd konden bieden, te herdenken.
Meer informatie
Het kunstwerk heeft in iedere gemeente enorme impact. Het beeld nodigt uit om stil te staan bij depressie en zelfdoding.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.