Raadsmeerderheid voor kijken EK op grote schermen; ‘veiligheid weegt zwaar’

door Peter Donk
GORINCHEM – Vier partijen, VVD, Gorcum Actief, Democraten Gorinchem en Stadsbelang, zagen donderdagavond 4 juli 2024 een raadsmeerderheid van de raad stemmen voor hun motie vreemd ‘Voetbal weer terug op de Gorinchemse pleinen’. Van de 24 uitgebrachte stemmen was er alleen een tegenstem van raadslid Anselm Krol (ChristenUnie-SGP) stemde tegen. Maar op kort termijn, zaterdagavond 6 juli 2024 speelt Nederland tegen Turkije, gaat er niets veranderen.

Hier voert fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) het woord. (Foto uit video gemeente Gorinchem)

Zaterdagavond speelt Oranje in de kwartfinale “Vooral het aspect veiligheid woog bij de burgemeester zwaar, waardoor ze aankomende zaterdag al niets meer kon betekenen. Dat vinden wij jammer uiteraard, ook mede omdat het verzoek er al enige tijd was om hier proactief en in overleg met de ondernemers uit onze stad over na te denken”, zegt fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) na afloop tegen online krant Gorinchem24, ‘Verder gaat ze kijken of de halve finale en finale(s) wel mogelijkheden bieden.”

Mogelijk maken
Van Santen refereerde donderdagavond hoe het de afgelopen jaren ging. Traditiegetrouw wordt dit soort wedstrijden in Gorinchem op het plein op een groot scherm bekeken. “Het samen kijken is ontzettend gezellig, het zorgt voor saamhorigheid en het houdt de stad levendig. Natuurlijk mag iedereen zelf beslissen waar hij of zij kijkt. Bij familie, bij vrienden of in de kroeg. Het feit blijft dat veel mensen elkaar opzoeken om samen lief en leed te delen. Zo ook op onze pleinen. Sinds de verlaging van de licentiekosten is het ook haalbaar om er wat mee te doen voor stad en inwoner”, aldus Van Santen, die het graag weer tot leven wilde brengen. De vier partijen vroegen het college om gezamenlijk op de pleinen via een groot scherm de komende weken alsnog mogelijk te maken, dit alsnog mogelijk te maken om te beginnen op zaterdagavond 6 juli en daarvoor in overleg te treden met horecaondernemers en ondernemersgroepen, zoals ondernemersvereniging Hartje Gorkum. 

Tekst gaat verder onder foto.
Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) reageerde op de motie vreemd. Aan de motie gingen eind juni 2024 al schriftelijke vragen aan het college over die onderwerp vooraf. (Foto uit video gemeente Gorinchem)

Aanvraag
Vanuit de raad kwam er meteen een vraag over het veiligheidsrisico, zoals van raadslid Ali Koçak (PvdA). Van Santen beaamde dat ‘veiligheid van belang is’. Fractievoorzitter Ariën van Houwelingen (SP) zag ‘nogal een kort tijdsbestel’ en vroeg hoe dit praktisch moest worden ingevuld. Lang hoefde de raad niet op antwoorden te wachten. Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid – zelf voetbalde ze ooit rechts buiten en midvoor in het eerste elftal van Excelsior’31 in Rijssen vertelde ze – vond dat als je ‘echt wil genieten’ van een voetbalwedstrijd, dat je dat samen moet doen. “In eerste instantie zijn er in Gorinchem geen aanvragen ingediend voor een groot scherm. Dus dan valt er ook niets te beslissen”, sprak Melissant. Volgens Van Santen waren er wel aanvragen ingediend. Melissant: “Ik zei in eerste instantie…De hoge licentiekosten hebben ondernemers ertoe gebracht om maar geen vergunningaanvraag te doen. Normaal is een vergunningaanvraag acht weken.””

Negatief advies
Toen de licentiekosten werden verlaagd, heeft dat ertoe geleid dat er één ondernemer aan de Varkenmarkt gevraag heeft, kan ik toch een scherm plaatsen. Melissant: “Daar hebben we naar gekeken. Bij een bijzondere omstandigheid kijken we hoe we dingen toch mogelijk kunnen maken.” Melissant vertelde te hebben gekeken hoe een stad als Dordrecht dat oplost. “Dat hebben gedaan en de ondernemer heeft te horen gekregen dat ze hij mocht projecteren naar binnen gericht, dus voor de eigen klanten. Toen Turkije – Nederland aan de orde was, hebben we opnieuw een aanvraag gekregen en is gezocht naar een oplossing. Er is de afgelopen dagen gekeken wat mogelijk was. Ik heb ook gevraagd aan de politie om snel mee te denken. Donderdagmiddag was er er een politieoverleg en daar werd een negatief advies neergelegd. De politie zet van te voren in op capaciteit en Turkije-Nederland wordt gezien als een risicowedstijd. Ook is er een Hippiefestival en een evenement in Molenlanden. Er kan ook geen veiligheidscan worden gemaakt en politie op afstand van Gorinchem zit”, aldus Melissant. We zocht de burgemeester door, maar kwam er niet uit. Voor de volgende wedstrijden wil de burgemeester kijken wat er wel mogelijk is. Melissant: “Mocht Nederland doorgaan, dan willen wij als gemeente denken in mogelijkheden in overleg met de horeca. Zodat we gezamenlijk voetbal kunnen kijken.”

Vooruitkijken
Fractievoorzitter Johan Klein (Stadsbelang) pleitte er in tweede termijn voor vooruit te kijken naar mogelijkheden voor de komende wedstrijden. Van Santen stond achter de woorden van Klein. “Veiligheid is van belang. Ik wil het wel in perspectief plaatsen. Het gaat niet om een groot festival. Het gaat om het dorpse gevoel, klein plein, geen tienduizend man. Daarnaast gaven de Gorinchemse ondernemers dat het naar binnen richten van schermen de veiligheid niet ten goede komt. Een aanvraag afwijzen kan ook het onbedoelde effect hebben dat andere ondernemers het niet aanvragen. Gorinchem is een stad met veel voetbal, het zorgt voor saamhorigheid en verbroedering”, sprak Van Santen. Democraten Gorinchem pleitten voor ‘iets meer lef en stappen zetten’. Fractievoorzitter Joost van der Geest (CDA) snapte de burgemeester wel, maar vroeg wel om eerder te gaan nadenken en uitwerken om zodoende eerder te kunnen participeren. Gorcum Actief was het met Van der Geest eens. Fractievoorzitter “Het politie argument is het enige argument om niet gaan feesten. We moeten dit voor zijn en we weten al lang dat dit eraan zit te komen. Het overkomt ons elke weer. Ik denk dat we daar nu echt eens een eind aan moeten maken aan de traditie dat wij de laatsten zijn. Ik ben er eigenlijk behoorlijk teleurgesteld over”, aldus fractievoorzitter Everdien Hamann (Gorcum Actief). Ook de PvdA zag schermen wel zitten. De SP kreeg ‘een naar gevoel’ dat Gorinchem geen scherm kan neerzetten. Burgemeester Melissant benadrukte dat goed wordt gekeken wat wel mogelijk is. Ook vroeg ze initiatiefnemers eerder met een aanvraag te komen, zodat iets tijdig kan worden georganiseerd. “Laten we hier van leren met elkaar. Er is tegelijk heel veel mogelijk met elkaar in Gorinchem en laten we dat optimaal uitnutten”, sprak Melissant.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld