Gorcums Hippiefestival neemt je terug naar tijd van peace, bloemetjes en muziek

door Peter Donk
GORINCHEM – Je vrij voelen, jezelf zijn en doen wat je wilt. Dat staat voor de hippietijd, halverwege de jaren ’60 en begin jaren ’70 van de vorige eeuw. Buiten de Waterpoort word je meegenomen naar die tijd. Tot en met zondag 7 juli 2024 is daar voor de zestiende keer het Gorcums Hippiefestival. Vrijdagavond 5 juli 2024 ging het van start. Peace, bloemetjes en muziek!

Jammer dat het wat regende vrijdagavond. Toch hebben de echte liefhebbers dat waarschijnlijk volledig genegeerd. Op het festival hing een prettige sfeer. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Tekst gaat verder onder foto en X-bericht.

Kenmerkend
‘Met z´n allen bij elkaar zijn, genieten van live muziek en elkaars aanwezigheid. De energie laten stromen, er gewoon zijn, alles gaat vanzelf. Ontmoeten, verhalen delen, ervaringen uitwisselen, herinneringen maken. Je hart gevuld voelen door de verbinding, het contact met andere mensen. De warmte voelen van het onderdeel uitmaken van een groep. Daardoor zelf een ruimer hart krijgen voor anderen, de liefde door willen geven.’ De organisatie weet het mooi te vertellen, maar zo voelde het ook vrijdagavond. Veel gezelligheid, met bloemen beschildere Volkwagenbusjes of andere wagen en veel bloemetjes… vooral veel bloemetjes. En vrede in je hart… peace. 

Tekst gaat verder onder foto. 
Een gezellige hippiecamping hoort daar natuurlijk bij. Een aantal van hen overnacht hier en is er tot en met zondag. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Verbinding
Voor veel bezoekers was het vrijdagavond terug naar toen. Al was niet iedereen gekleed in de kleding van weleer. Vrijdagavond en ook de komende dagen is het voor een hele generatie herinneringen herbeleven en het besef laten komen dat we misschien weer wat meer verbinding moeten maken, contacten aangaan en vertrouwen hebben. Niet alleen 55+’rs struinden vrijdagavond over de grasvelden Buiten de Waterpoort, zeker ook twintigers en dertigers.

Strenge regels
De komende dagen klinkt er tot uiterlijk 00.30 uur muziek en kan er voor het grote podium worden gedanst, is er gezelligheid voor de auto’s met tenten en voldoende horeca. Er staan standjes met met eten en drinken, maar ook met kleding en accessoires. Uiteraard veel artikelen uit het hippietijdperk, dat doet terugdenken aan een tijd waarin veel kon, taboes werden doorbroken en een joint roken als normaal werd gezien. Over dit laatste gesproken. Er gelden op het Gorcums Hippiefestival flink wat regels en drugs zijn niet toegestaan. De regels staan op een zuil midden op het festivalterrein. 

Entree
Wie naar binnen wil, is welkom. Ondanks een groot aantal sponsoren wordt wel een entreeprijs van € 7.50 p.p. gevraagd. Het volledige programma staat hier online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld