Actie PeukMeuk 2024 van start: ‘Drie van de vier peuken belandt op straat’

door Peter Donk
GORINCHEM – Hoe we met ons milieu omgaan, hangt af van de persoon. Rokers staan er kennelijk minder bij stil, want drie van de vier peuken komt op straat terecht. Dat zegt milieucoach Nelleke Gouw van Waardlanden. Zaterdagmorgen startte ze even na half tien de actie Peukmeuk 2024 op de Grote Markt, waar veel horeca zitten. En daar lagen beste wat peuken, mogelijk van gasten van vrijdagavond…

Op de Grote Markt voor het voormalige stadhuis begon de actie met verschillende vrijwilligers, die peuken gingen rapen met knijpers of met een speciale stofzuiger. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Het weggooien van sigarettenpeuken op straat heeft grote gevolgen. Dieren pakken ze op, belanden zelfs in nesten van vogels. Maar de grootste gevolgen zijn er voor de omgeving, ons leefmilieu. Een peuk doet er soms twintig jaar over om te verteren. De opruimactie Peukmeuk 2024 kent een tour door gemeenten en duurt de hele dag met als doel mensen bewust te maken van de gevolgen en maakt onderdeel uit van een wereldwijde opruimactie.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Virtual reality bril
Elke peuk die op straat belandt, is er volgens de organisatie van de actie één te veel. De robothond van Alex van Eck, oprichter van Enjoycleaningup, zoekt mee naar peuken. Ook kunnen kinderen met een virtual reality bril onder water duiken tussen vissen en schildpadden en zien hoeveel afval er in de oceaan is. Rokers kregen op deze ‘PeukMeukdag’ een handige zakasbak. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld