Culturele Zondag met nieuwe exposities

GORINCHEM – De Culturele Zondag draait ook in de zomermaanden door. Alleen Peeriscoop en het Zevende Huis hebben seizoenstop. Maar de Grote Kerk is zondag 14 juli 2024 wel geopend. Dit keer met een tentoonstelling van leerlingen van het atelier van inspiratie onder leiding van docent Neeltje Alblas. Ze hebben vorm gegeven aan het thema ‘vintage’ – oud in een nieuw jasje.

De toren van de Grote Kerk aan de Groenmarkt. In verband met de kerkdienst sluit de expositie in de Grote Kerk om 16.00 uur. Foto Peter Donk / Gorinchem24)

In de Kruitmagazijnen is een speciaal programma waarbij kunstenaars Gaby van Reeuwijk, Helin Tazelaar en Nathalie Geurts kleinschalig en informeel laten zien waar ze momenteel mee bezig zijn. Om 13.30 start Nathalie Geurts met haar performance. Na afloop daarvan is het mogelijk om deel te nemen aan de audio-ervaring. Gaby werkt al jaren met klei die zij verwerkt in unieke objecten en composities. Kijk ook mee over de schouder van Helin terwijl zij haar illustraties maakt en eigen grafiek drukt met haar lino pers.

Techniek
Een nieuwe expositie is te zien in het stiltecentrum ‘In de Toren’. Daar zijn de kleurrijke en beweeglijke schilderijen in ei tempera te zien van Annelies Dölle. Deze techniek is heel bijzonder en wordt op verschillende manieren gebruikt: met water, met olie, met alleen de eidooier of met het gehele ei. Els Mulder geeft bij galerie Kunst bij Karel uitleg over haar serie ‘vlekfantasie’. Eerst worden met acrylverf en water vlekken gemaakt. Daaruit ontstaan surrealistische figuren die in olieverf zijn uitgewerkt. In galerie De Burgpoort zijn nieuwe werken te zien van Marjolein Klomp, gedreven door intuïtie, passie en humor.

Verrassend aanbod
Verder vinden overal waar de bekende blauwe vlag hangt creatieve en culturele activiteiten plaats. In de Burgstraat zijn de galeries ‘Zeven & Twintig’, ‘Sterke Kunst’ en ‘De Burgpoort’ geopend. Op de Langendijk ontvangen galerie Kunst bij Karel en de Weverij Studio Roodenburg iedereen die nieuwsgierig is naar hun verrassend aanbod. Neem ook een kijkje in de Caponnière of het atelier voor clavecimbelbouw of in antiquariaat ‘De Juf’ in de Haarstraat. Atelier Ruwaard van Mark en Ariena in de Nieuwstad 24 biedt een divers en uniek aanbod. Bij Outsider Art in de Zusterstraat staat de koffie klaar en ziet men de kunstenaars aan het werk.

Tekst gaat verder onder foto.
De kanonnen op de vestingwal bij molen De Hoop met het zicht op de rivier. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Overige expositie
Molen De Hoop is geopend als historisch erfgoed met een kleine expositie en een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap. In het Gorcums Museum kan men naast historische presentaties de expositie met werken van Peter Struycken bewonderen. In het Hendrick Hamelmuseum is naast de vaste Hamel collectie, een expositie van het kleurrijke werk van Piet de Hoon. Café de Keizer is open maar heeft geen speciaal programma. Donna Bastiaans en haar muzikale maatje Dirk-Jan Middelkoop duiken met hun meezing café altijd wel op in de buurt van terrassen. Kijk hier online voor het volledige programma. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld