Expositie ‘Bewonderenswaardig’ dit najaar in Gorcums Museum

GORINCHEM – Er komt een nieuwe tentoonstelling aan in het Gorcums Museum aan Grote Markt 17. Van zaterdag 28 september 2024 t/m zondag 12 januari 2025 is daar een expositie met als thema ‘Bewonderenswaardig’.

Dit is een werk van kunstschilder Abraham Bloemaert, geboren in 1564 (of 1566) in Gorinchem.

De in Gorinchem geboren Bert Biemans heeft een bijzondere collectie schilderijen opgebouwd van Nederlandse kunstenaars uit de 17de en 19de eeuw. Van Bloemaert tot Breitner. Op de tweede etage van het Gorcums Museum zal zijn verzameling van ruim zestig werken voor het eerst in haar geheel te zien. Dat is ook altijd de bedoeling geweest van Biemans, namelijk het publiek laten genieten van zorgvuldig bijeengebrachte kunst.

Verzameling
Biemans vindt het belangrijk dat de opbouw van zijn verzameling consistent is. Daarom zoekt hij bij zijn aankopen altijd naar onderlinge verbanden. Zijn collectie 17de-eeuwse schilderijen bestaat uit landschappen, Bijbelse voorstellingen, genrestukken, portretten en een tweetal stillevens. De 19de-eeuwse verzameling omvat hoofdzakelijk landschappen, stadsgezichten en bloemstillevens.

Visueel dagboek
Dan ‘rondje Gorcum’. Anja Kok (1961) vindt inspiratie voor haar olieverfschilderijen in het dagelijks leven en schildert wat haar op dat moment opvalt. Vijf keer per week voor een aantal uren per dag bezorgt ze post in de binnenstad van Gorinchem. Sinds ze haar postrondes loopt, ziet ze de stad op andere manier. Ze houdt van doorkijkjes, vanuit een steeg naar een andere straat, door een raam naar een interieur. Haar schilderijen hebben daardoor iets voyeuristisch. Alledaagse onderwerpen worden opeens opmerkelijk. Haar werk kan worden gezien als een doorlopend visueel dagboek van de stad.

Groeten uit Gorcum
Naast de presentatie van Anja Kok zal er de mogelijkheid zijn om met een interactieve fotowand je eigen ‘Groeten uit Gorcum-foto’ te maken. Ook kan je straks op de Doe Zolder je eigen ansichtkaart stempelen. Niet alleen leuk voor kinderen. Rondje Gorcum en Groeten uit Gorcum vind je op de derde etage van het museum. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld