Fractievoorzitter spreker op gouden jubileum Gomarus Scholengemeenschap

door Peter Donk
GORINCHEM – Ruim twee uur duurde de jubileumbijeenkomst 50 jaar Gomarus Scholengemeenschap donderdagmiddag 12 september 2024. Vijftig jaar reformatorisch onderwijs kwam in alle facetten voorbij. Het begin van een jubileumjaar, dat door zo’n 150 mensen werd bijgewoond.

De bijeenkomst was in de ruime aula van de school. Gast en spreker was Chris Stoffer (SGP), fractievoorzitter in de Tweede Kamer.(Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Onder de genodigden waren veel relaties van de school afkomstig van andere scholen, de gemeente Gorinchem en van bedrijven, waarmee soms al jaren wordt samengewerkt. Verschillende mensen voerden kort het woord. Spreker Chris Stoffer (SGP), fractievoorzitter in de Tweede Kamer ging in zijn speech in op de komst van de reformatorische scholen en de bekostiging. Al leek het in de jaren ’70, tijdens het kabinet Den Uijl ‘dat de ideologische ‘rode’ injectiespuit voor het grijpen lag, maar volgens Stoffer heeft de overheid nooit een strobreed in de weg gelegd voor het reformatorisch onderwijs. Stoffer, zelf een kind uit 1974, hoopt dat ook in de toekomst ‘de school met de Bijbel’ er mag zijn. 

‘Gouden’ momenten
Wat begon in 1974 met de Gomarus Mavo groeide uit tot een scholengemeenschap met sinds 2018 ook een vestiging in Zaltbommel. Sinds 1996 bestaat het huidige gebouw. De school beleefde de afgelopen jaren veel ‘gouden’ momenten. “Uitjes en momenten van bezinning op weg naar volwassenheid”, omschreef bestuursvoorzitter Chris Flikweert het mooi. In alle jaren deden ruim 11.000 scholieren examen. Zij werden bijvoorbeeld makelaar, burgemeester of dominee.

Ook verdriet
Op een scherm verscheen een foto van docenten en leerlingen die de school door de jaren heen zijn ontvallen. Soms trokken die ‘diepe sporen’. Genoemd werd het ernstige ongeluk in 2007 in Arkel. Daar werden toen zeker twaalf jongeren van de Gomarus Scholengemeenschap van hun fiets gereden. Allen raakten gewond en liepen kneuzingen, botbreuken en hersenschuddingen op. “Een gebeurtenis met veel impact”, werd dit genoemd.

Tekst gaat verder onder foto.

Lezingen
Tussen de sprekers door was er zo’n tien minuten een muzikaal intermezzo met onder meer choral muziek gespeeld op het drieklaviers orgel door de muziekdocent. Na deze jubileumbijeenkomst staat er meer op stapel. De school organiseert een aantal lezingen rond het thema ‘Christen-zijn…’. Iedereen is daarbij welkom, leerlingen maar ook ouders. Alleen de laatste avond in mei is een besloten lezing voor alleen het personeel van de Gomarus en schoolbesturen/docenten van de andere reformatorische scholen. Er is een creatieve prijsvraag, waarbij iedereen op zijn eigen creactieve wijze invulling mag geven aan het thema ‘Het Goud van Gomarus’.

Reünie
Per team wordt er voor de leerlingen iets leuks georganiseerd. Het kan zijn dat daarvoor een bestaande activiteit wat uitgebreid wordt, het kan ook zijn dat er een aparte dag georganiseerd gaat worden. Er wordt geprobeerd deze dag in een projectweek te plannen. Er wordt een samenzangavond georganiseerd in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel met medewerking van onder andere(oud-)leerlingen en in Gorinchem wordt de Messiah uitgevoerd in de Grote Kerk. Ook komt er een reünie net als bij het toen 40-jarig jubileum.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld