Expositie 180 jaar theater De Nieuwe Doelen ‘Haal het doek maar op!’

GORINCHEM – ‘Haal het doek maar op!’ is de titel van de tentoonstelling over 180 jaar theater De Nieuwe Doelen (1844 – 2024) in Huize Steijndeld aan Kortendijk 72. Een half jaar is de expositie te zien, van zaterdag 5 oktober 2024 t/m zondag 2 maart 2025. De opening wordt verricht door wethouder Fatih Polatli (Stadsbelang) van Cultuur. 

Vanwege ingrijpende bezuinigingen kwam in 2015 een eind aan het theater, zoals we het kenden. Aan de hand van verhalen van oud-medewerkers, foto’s en voorwerpen uit het Gorcums Theaterarchief geeft de expositie een leuk, levendig en leerzaam kijkje achter de schermen. Dit zijn de Riverside Follies.

De Gorcumse theatergeschiedenis begon in 1844, met de bouw van theater De Doelen in de Molenstaat. Na vele jaren van trouwe dienst was het pand verouderd. Sloop volgde en in 1961 verrees nieuwbouw De Nieuwe Doelen, met 600 zitplaatsen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Daar kwam van alles op de planken: serieus toneel, revue, cabaret, ballet, dans, musical en concerten. Maar ook werden films vertoond en was er podium voor Gorinchemse (amateur)gezelschappen, koren en schoolvoorstellingen. De Nieuwe Doelen was beschikbaar voor de hele stad. Organisatoren van de expositie is Mathieu van Pelt, conservator van het Hendrick Hamel Museum (ook aan de Kortendijk) en Mari Kant van het Theaterarchief.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld