Herdenking Oktoberrazzia van 1944 in Grote Kerk

GORINCHEM – Het Comité 4 en 5 mei organiseert donderdag 3 oktober 2024 in de Grote Kerk aan Groenmarkt 7 een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de Oktoberrazzia van 1944. De namen van de slachtoffers worden voorgelezen. Enkele nabestaanden zijn aanwezig bij de bijeenkomst. Burgemeester Reinie Melissant legt namens de gemeente een krans bij het monument.

In oktober 1944 keerden een aantal jonge mannen, na te zijn opgepakt, niet meer terug. 

Op 3 en 4 oktober 1944 werd er een groep van zo’n honderd Gorkumse jonge mannen opgepakt en naar Kamp Amersfoort afgevoerd. Van hen werden vijftig mannen overgebracht naar een buitenkamp bij Deelen. Een van hen is in gevangenschap overleden. De overige vierenveertig personen werden per trein naar het concentratiekamp Neuengamme gebracht. Slechts vier van hen overleefden de oorlog. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is in 2004 een monument, in de vorm van een plaquette, geplaatst bij de Grote Kerk in Gorinchem.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

  • 19.15 uur: inloop
  • 19.30 uur: herdenkingsbijeenkomst o.lv. Michel den Uijl, voorzitter Comité 4 en 5 mei Gorinchem
  • 20.00 uur: kranslegging door burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA). De muziek wordt verzorgd door pianist Siebren Zwaan

80 jaar Vrijheid
In 2024 en 2025 herdenken en vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland 80 jaar geleden. De herdenking ter nagedachtenis aan de oktoberrazzia van 1944 wordt georganiseerd zoals gezegd door Comité 4 en 5 mei Gorinchem en is een onderdeel van dit herdenkingsjaar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld