Gorcumse Literatuurprijs 2024 uitgereikt; veel inzendingen, zelfs uit Vlaanderen

GORINCHEM – De Gorcumse Literatuurprijs begint boven lokaal te worden. Voor de dertigste editie, woensdagavond 2 oktober 2024 gehouden in de kantine van atletiekvereniging Typhoon aan de Grote Schelluinsekade, waren er zelfs ruim 350 inzendingen en die werden weer verdeeld in verschillende categorieën. Er deden bijvoorbeeld verschillende scholen mee. Maar ook waren er deelnemers uit Vlaanderen in België. Het thema was ‘in beweging’

Een volle zaal bij de 30e editie. Het was bovendien de tiende voor jongeren én het vijfde themaboek op rij. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

De gelukkige winnaars werden, onder zeer grote belangstelling, in de nieuwe kantine van Typhoon (Gorkumse Atletiek – en Triathlon vereniging), in het zonnetje gezet. Door de fraaie glazen pui waren in het licht van de masten, op de achtergrond sporters actief. Samen met de dansers van Papillon bij aanvang was het decor van de avond een toonbeeld van In beweging! zijn. De muzikale bijdrage werd verzorgd door de Old Dikers.

Recordaantal
Bijzonder was dat de jury op een gelijke score uitkwam bij twee gedichten van de leeftijdsgroep 16 t/m 19 jaar. Daarom zijn woensdagavond twee prijzen in deze categorie toegekend. Een recordaantal scholen uit Gorinchem deed mee, waaronder voor het eerst meerdere VMBO scholen en als nieuwkomer de Internationale Schakelklas (vluchtelingenkinderen). Bovendien waren een recordaantal winnaars dit jaar, zeven in plaats van zes. Mooier kan een jubileum niet gevierd worden.

Aangeboden
De presentatie was in de vaardige handen van Michel den Uijl, docent aan het Gymnasium Camphusianum. Met zijn vraaggesprekken met de winnaars haalde hij vooral persoonlijke aspecten rond het thema en rond schrijven naar voren. Het thema bleek een boeiend en veelzijdig onderwerp, wat resulteerde in een breed spectrum aan invalshoeken waarmee het belang van bewegen in vele opzichten goed uit de verf kwam. Het eerste exemplaar is aangeboden aan Cor van Vlaanderen, voorzitter van Typhoon.

Boeiende bijdragen
Als jubileumactiviteit presenteerden de Gorcumse dichters hun eigen tien jarig jubileum met hun dichtbundel Kijk. De eerste exemplaren hiervan werden aan de winnaars aangeboden. Het themaboek bevat de winnende inzendingen en een selectie uit alle inzendingen waarbij het diverse karakter van de inzendingen tot uiting komt. Verrijkt met boeiende bijdragen van o.a. deskundigen die een dieper inzicht bieden in de betekenis van bewegen.

Jubileumdichtbundel
De Gorcumse literatuurprijs 2024 was succesvol. De avond van de uitreiking en boekpresentaties bood een podium voor het feest van schrijven én bewegen. Het GLP themaboek en de jubileumdichtbundel zijn binnenkort ieder voor € 15,00 verkrijgbaar. Beide boeken zijn zeer fraai geïllustreerd en vormgegeven en zeer de moeite waard om cadeau te geven. Binnenkort te koop verschillende winkels in Gorinchem én te bestellen via onze website www.gorcumse literatuurprijs.nl

Winnaars
De zeven winnaars 2024:
Jongerenprijs 12 tm 15 jaar: Yorrit Bruggeling met het verhaal Minha Lisboa, uit Gorinchem
Jongerenprijs 12 t/m 15 jaar: Emily van Mourik met het gedicht Voortdurend vooruit, uit Brakel
Jongerenprijs 16 t/m 19 jaar: Maria Tanios met het verhaal Alles ademt, uit Gorinchem
Jongerenprijs 16 t/m 19 jaar: Ingrid van Dijk met het gedicht De beweging, uit Leerdam
Jongerenprijs 16 t/m 19 jaar: Renske den Uil met het gedicht Twee stappen verderop, uit Hardinxveld-Giessendam
Volwassenen vanaf 20 jaar: Arnoud Gorter met het verhaal Die stille meneer, uit Gorinchem
Volwassenen vanaf 20 jaar: Jacqueline Hoijtink met het gedicht Bewegen, uit Stevensbeek

Plaats een reactie

*=Verplicht veld