door Peter Donk
GORINCHEM – Twintig jaar bestaat bestaat Voedselbank Gorinchem aan de Schelluinsestraat en daar werd woensdagmiddag 27 november 2024 uitgebreid bij stilgestaan. Ruim tweehonderd mensen maken wekelijks gebruik van deze voorziening en dat aantal neemt helaas niet af. Danny Blind, voormalig voetballer en trainer, commissaris bij Ajax en ambassadeur van Voedselbank Nederland, was aanwezig.
Een ceremoniële overdracht. Ard Huisman (links), vanaf komende week de nieuwe voorzitter van Voedselbank Gorinchem neemt hier de voorzittershamer over van Arie de Bruin, die de functie precies tien jaar heeft bekleed. (Foto Peter Donk / HG24)
Een bijzonder moment was woensdagmiddag de wisseling van voorzitter. Ard Huisman is Arie de Bruin opgevolgd als voorzitter van Voedelbank Gorinchem. Met ruim 25 jaar ervaring in het internationale bedrijfsleven brengt Huisman een frisse blik en nieuwe energie naar de organisatie. Ook oud-voorzitter en oprichter Arie van Hoven was aanwezig als één van de vele genodigden.
Tekst gaat verder onder foto.
Danny Blind tussen de schappen met boodschappen in Voedselbank Gorinchem. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)
Blind
Beide heren werden kort toegesproken door Danny Blind, bedank en succes gewenst. Blind is al zes jaar ambassadeur van Voedselbank Nederland. Samen met andere bekende Nederlanders vervult hij deze rol met verve. Er zijn tien ambassadeurs. “Ik werd bij een golfpartij aangesproken of ik een ambassadeur wist voor de voedselbank. Bij thuiskomt heb ik de persoon teruggebeld en heb verteld dat ik wel iemand wist. Dat was ikzelf. Soms zijn mensen niet in staat om rond te komen. Zolang dat het geval is, is het nodig om dit te doen. Soms neem je als ambassadeur een cheque in ontvangst of ga je langs bijvoorbeeld bij een gelegenheid als deze”, vertelt Blind aan online krant Gorinchem24. Doordat de afspraak bij Voedselbank Gorinchem al in de agenda stond, kon Blind als commissaris van Ajax niet meereizen naar Real Sociedad (de Fútbol S.A.D.), de Baskische voetbalclub uit San Sebastián die uitkomend in La Liga. Ajax speelt donderdagavond in de Europa League.
Uiteindelijk gaat het bij de Voedselbank Gorinchem om de klant. Uit de woorden van Jan, klant en iemand die wel wat wilde vertellen over zijn ervaring, bleek dat de voedselbank veel meer is dan alleen voor eten en drinken. Voor Jan was zijn stap naar de voedselbank geen drempel, dat is het voor veel anderen nog altijd wel. “Ik werd ingeschreven en ben dankbaar dat ik nu al bijna een jaar gebruik kan maken van de voedselbank. Deze ligt in een goede buurt als het om de locatie gaat. In eerste instantie wist ik niet dat die hier zat. De omgang met mij als klant is aangenaam, professioneel. Als je hier komt, dan word je begroet, vanzelfsprekend doe je een rondje en er is nooit iemand die een privévraag stelt”, vertelt Jan, “Een keer zag iemand dat ik steeds dezelfde broek droeg. De resulteerde een andere kleer in een tas met kleding, daarop ook nog een lekkere douchezeep. De andere keer weer krijg je een tegoedbon, een cadeaukaart of een uitnodiging voor het Hippiefestival. Doordat je niet veel hebt te besteden, ben je ook afgesloten van het culturele leven. Het gaat hier niet alleen om eten en drinken.”
Tekst gaat verder onder foto.
Wethouder Marjo Molengraaf-Vullers (ChristenUnie) van Armoede vindt het belangrijk dat aan minderbedeelden in Gorinchem aandacht wordt besteed. Ze sprak de vele vrijwilligers toe die aanwezig waren. Molengraaf: “Het gaat niet alleen om geld. De gemiddelde schuld van een 35-jarige inwoner van Gorinchem is € 14.000,–. Vaak zijn ze overigens het geld verschuldigd aan de overheid. Kijk eens wat de voedselbank biedt, het circulaire en wat het betekent voor jullie als vrijwilligers. Je leert elkaar kennen en jullie blijven niet thuis op de bank zitten. Jullie zitten hier op een mooie plek, zijn professioneel en doen nuttig weg.” Ze hoopt met de ontmoetingen in het sociaal domein dat er verbinding wordt gelegd en dat de voedselbank daarin kan deelnemen. De mensen, die hier komen, worden door jullie ook attent gemaakt op regelingen. Deze mensen zie je niet zo snel in het stadhuis. Dank, daarvoor.” De wethouder sprak van een jubileum en niet van een feestje.