CDA optimistisch naar toekomst; wel werk aan de winkel

door Peter Donk
GORINCHEM – Vanuit de hele provincie Zuid-Holland kwamen CDA-leden zaterdagmorgen 13 januari 2024 naar muziekcentrum De Harmonie aan de Dalemwal voor de algemene ledenvergadering van het CDA Zuid-Holland. Uit verschillende plaatsen waren afdelingen vertegenwoordigd. Hoofdspreker was fractievoorzitter Henri Bontenbal (CDA) in de Tweede Kamer. 

Hier spreekt Henri Bontenbal de aanwezigen toe. Hij keek met de aanwezigen terug naar de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar november en vooral vooruit over de rol van het CDA, voor nu en in de komende jaren. (Foto Hans van der Aa / Gorinchem24)

Organisator van de bijeenkomst was CDA Gorinchem. Velen kwamen naar het gebouw op de stadswal van dé mooiste vestingstad van Nederland. De ochtend werd geleid door voorzitter (en wethouder in Dordrecht – red.) Peter Heijkoop van CDA Zuid-Holland. Onder de aanwezigen waren fractievoorzitters en bestuurders onder wie CDA-burgemeesters.

Tekst gaat verder onder foto.

Penningmeester Dick Zwart (links op de foto) van CDA Gorinchem heet Henri Bontenbal welkom bij binnenkomst. (Foto Hans van der Aa / Gorinchem24) 

Verschillende CDA-sprekers voerden tijdens en na de ALV het woord onder wie Meidert Stolk (gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland), Michel Rogier (fractievoorzitter Provinciale Staten Zuid-Holland), Tom Berendsen (lijsttrekker Europese Verkiezingen) en Ingebord ter Laak (Tweede Kamerlid). 

Groei en geld
Echt goed gaat het nog niet met het CDA. Na de Tweede Kamerverkiezingen bleef er nog een kleine fractie onder leiding van Bontenbal in de Tweede Kamer over. Toch is het CDA optimitisch naar de toekomst, al is er wel werk aan de winkel. Heijkoop: “De lijst met het aantal opzeggingen is afgenomen en de lijst met aanmeldingen als CDA-lid groeit.” Het CDA zegt ervan overtuigd te zijn dat de groei begint bij nieuwe leden. Er is ruim een ton in de verkiezingscampagne gestoken. Daar heeft de CDA-kas mee ingeteerd. “Komende jaren sparen we om meer vlees op de botten te krijgen”, stelde de penningmeester van CDA Zuid-Holland. Iemand opperde nu er veel vergrijzing is bij het CDA hun leden eens te laten nadenken over nalatenschappen. Dat kreeg even de zaal aan het lachen. 

Stand van zaken
Na het officiële ALV-gedeelte keken Stolk en Rogier kort terug op hoe het nu gaat bij de Provincie Zuid-Holland. “Het is nu tien maanden geleden. We hebben enorm hard gewerkt, dat had resultaat en zaten aan tafel voor de onderhandelingen. Er is een akkoord gekomen, waar wij als CDA over zeggen, dat we daarmee voor de dag duren komen”, stelde Stolk, “Een belangrijk punt is wonen. Dat is meer dan een dak boven het hoofd. Het vraagt bijvoorbeeld ook om investeringen in voorzieningen.” Stolk: “Ik zie ook andere grote vraagstukken als het gaat om gezondheid, levensverwachting en de bredewelvaart in Zuid-Holland.” Rogier sprak van een goede samenwerking. “Het gaat wel ergens over de komende periode. Het zijn de decennia van de provincies”, aldus Rogier, die onder meer de ruimtelijke puzzel en de bereikbaarheid noemde. Ook nodigde hij lokale CDA-fracties uit om aan te schuiven bij de CDA-statenfractie. Stolk noemde ook de slagen die de provincie naar chemiebedrijf Chemours maakt. Berendsen vertelde dat PFAS hoog op de agenda staat in Europa. “Ook kijken we naar aansprakelijkheid. Er wordt hard gewerkt aan alternatieve stoffen. Het is goed om daarover door te praten op locatie”, vertelde hij.

Tekst gaat verder onder foto. 


Aanloop naar verkiezingen
Dan Henri Bontenbal. Het klapstuk was zijn speech aan het eind van de ochtend voor een volle zaal. Hij vertelde over de veerien bizarre weken, die hem veel energie hebben gekost om het CDA er bovenop te helpen. De weken in de aanloop naar de verkiezingen. “Ik wist waar ik instapte. In een partij waar het niet goed mee gaat”, sprak Bontenbal, die tijdens een vakantie in Italië hoorde dat hij de lijsttrekker werd. Bontenbal: “Zaterdag was ik terug, zondag werden shoots gemaakt en maandag werd ik gepresenteerd. Mijn moeder haalde nog snel een pak op.” Hij verhaalde dat hij in de eerste weken zich steeds moest verantwoorden over de laatste twintig jaar van het CDA. Bontenbal: “Ik voelde me erg gesteund door de achterban. Ik hoefde niet op meerdere borden te schaken en hoefde alleen een goede campagne te voeren. We hebben daarin alles gegeven, binnen de tijd en het geld.”

Niet schreeuwerig
De verkiezingsuitslag was voor het CDA teleurstellend. Bontenbal moet verder met een veel kleinere kamerfractie. “Dan neem je afscheid van verschillende mensen, zie je ook nog een aantal ex collega’s zitten en moesten we personeel ontslaan. Dat doen pijn. Ik zie ook veel kansen. Ik wil graag door op de manier, zoals we campagne hebben gevoerd. Jan Peter (Balkenende – red.) adviseerde te kijken naar de lange termijn en te kiezen voor inhoud. Ik denk ook dat dat de beste strategie is. Niet schreeuwerig. Ik wil ook niet in het linker kamp terechtkomen. Een vluchtheuvel zijn als CDA en er is tijd nodig om te stabiliseren. We hebben geduld nodig en heb goede hoop dat we als partij er weer bovenop komen”, sprak Bontenbal, die openhartig vertelde hoe hij alles beleeft. Er volgde na zijn speech nog een korte nieuwjaarsreceptie en daarna konden belangstellende mee met twee stadsgidsen door de vestingstad.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld