CDA stelt vragen over slimme verlichte stad; partij vindt dat het anders kan

GORINCHEM – CDA Gorinchem vindt dat anders moet worden omgegaan met openbare straatverlichting en heeft daarover vrijdag 5 april 2024 vragen over gesteld aan het College van B & W. “Het compleet verduisteren van de stad is niet wat we voorstellen, wel pleitten we ervoor om de gemeente slim te verlichten. Dus verlicht daar waar moet en donkerder daar waar het kan zodat mens en dier er zo min mogelijk hinder van ondervinden”, schrijven fractievoorzitter Joost van der Geest (CDA) en fractie-assitent Sabina de Lange (CDA).

Fractievoorzitter Joost van der Geest (CDA). (Foto gemeente Gorinchem)

Er wordt in de Gorinchemse gemeentereraad regelmatig gesproken over de fysieke leefomgeving. “Deze is verlicht en neemt door de komst van nieuwe woonwijken alleen maar toe. Alhoewel deze, afgaande op de begroting energiezuiniger zal zijn vanwege het uitrollen van verlichting middels LED, zijn er nog meer mogelijkheden die bijdragen aan onze gemeentelijke portemonnee en nog meer doelen dienen. Een van de verwachtingen is dat straatverlichting zorgt voor veiligheid, wat afgaande op onderzoek niet terecht is”, stelt CDA Gorinchem.

Dag- en nachtritme
Meer verlichting zorgt volgens het CDA Gorinchem ‘helaas ook voor minder biodiversiteit en een grotere kans op het ontstaan van chronische ziektes’. Van der Geest: “Ook wordt het dag- en nachtritme van flora en fauna danig verstoord waardoor ze een korter leven hebben. Tevens heeft het een negatief effect op de gezondheid van mensen, omdat de kwaliteit van slaap afneemt naarmate de omgeving lichter is. Met als gevolg minder ontspannen en uitgerust de dag beginnen.”

Vragen
Door slimme verlichting toe te passen is het volgens het CDA Gorinchem mogelijk om gericht te verlichten of de intensiteit aan te passen aan de activiteit. “Is er nagedacht over het toepassen van dynamische verlichting waarbij het licht na een bepaald tijdstip sterk wordt gedimd?”, vragen Van der Geest en De Lange. Ze verwijzen naar andere gemeenten, zoals Altena en Hendrik-Ido-Ambacht. Voor het college is er nog een aantal links bijgvoegd. Van der Geest en De Lange vragen ook of het op sommige locaties mogelijk is om met sensoren te werken voor het inschakelen van straatverlichting? De Lange: “Dit wordt in diverse gemeenten al toegepast, zoals in Dordrecht en ’s-Hertogenbosch.” Voor straatverlichting is NEN13201 en NPR13201 opgesteld. Het CDA Gorinchem hoort graag van het college wat de eisen zijn die in deze norm staan opgesteld en op welke wijze het lichtplan van de gemeente Gorinchem voldoet aan deze norm. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld