College Gorinchem: ‘Jaarrekening 2023 met positief resultaat afgesloten’

GORINCHEM – Het college van gemeente Gorinchem kijkt met tevredenheid terug op de bereikte resultaten over 2023. In het afgelopen jaar zijn veel acties uit het collegeprogramma ‘En nu aan de slag!’ gerealiseerd of gestart. Er is een grote hoeveelheid besluiten genomen, ontwikkelingen zijn in gang gezet en er zijn zichtbare resultaten geboekt voor en met de stad. Daarmee is een beweging in gang gezet die in de tweede helft van deze bestuursperiode verder wordt uitgewerkt en uitgevoerd. Dat bericht de gemeente donderdag 30 mei 2024.

Veel gerealiseerd
Marjo Molengraaf (ChristenUnie), wethouder financiën: “We kijken met trots naar de samenwerking met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, onze partners in de regio en iedereen die zich betrokken voelt bij onze stad. Met elkaar hebben we het afgelopen jaar mooie stappen gezet en veel kunnen realiseren. Dat deden we ook met een positief financieel resultaat. Onderaan de streep laat de jaarrekening een overschot van € 1,9 miljoen zien. Het college, dat halverwege zijn bestuursperiode is, presenteert hiermee de tweede positieve jaarrekening in deze periode.”

Gorinchem op de kaart
Het college blijft zich inzetten om Gorinchem op de kaart te zetten. Onder meer als mooiste vestingstad van Nederland, waar het afgelopen jaar zelfs Sinterklaas een kijkje nam. Ondertussen werkten we aan Gorinchem als aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Een stad waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. We zetten ons in voor een stad die schoon, heel en veilig is. Dat deden we onder meer vanuit een nieuw integraal veiligheidsplan. Samen met ondernemers werd het kernwinkelgebied in de binnenstad verstevigd. Met de voorbereidingen op het nieuwe erfgoedbeleid krijgt het prachtige erfgoed in de stad de aandacht die het verdient.

Zichtbare stappen
Er werd een belangrijke zichtbare stap gezet in het verbeteren van de verkeersdoorstroming en -veiligheid met het besluit om de Banneweg aan te pakken. In de omgevingsvisie werkte de gemeente ondertussen uit hoe Gorinchem zich in de komende jaren verder ontwikkelt. Samen met scholen zetten we een stip op de horizon voor passende onderwijshuisvesting in Gorinchem via een nieuw Integraal Huisvestingsplan. We verruimden de grens voor het gebruik van minimaregelingen, zodat meer mensen de kans krijgen van deze regelingen gebruik te maken. Met de introductie van ‘Welzijn op recept’ zorgden we voor welzijnszorg, passend bij de situatie van mensen. We bleven onze verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen in onze stad. En maakten daarbij afspraken met het COA over de realisatie van een nieuwe opvanglocatie en de afbouw van de huidige locatie. Met de lokale klimaatadaptatiestrategie zetten we stappen om onze stad voor te bereiden op het veranderende klimaat. De aanleg van het duurzame warmtenet in de Gildenwijk kreeg zijn beslag. Ook werden belangrijke stappen gezet in het zoeken naar locaties voor de opwek van windenergie in de Alblasserwaard. En met de besluitvorming over het zwembad kozen we richting voor een nieuw duurzaam zwembad voor onze inwoners en die van de regio.

Toekomstige uitdagingen
Vooruitkijkend zien we een aantal financiële uitdagingen die vragen om keuzes. Uitdagingen die onder meer worden veroorzaakt door te weinig financiële middelen vanuit de Rijksoverheid voor gemeenten. Gorinchem is hierop geen uitzondering. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt namens gemeenten aandacht bij de beoogde nieuwe regering voor de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van beleid. Gemeenten zijn onmisbaar voor de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord, zodat de plannen van het nieuwe kabinet uitvoerbaar zijn. De toekomst van de zorg, onderwijshuisvesting, woningbouw, bestaanszekerheid, energietransitie: het zijn allemaal onderwerpen die niet zonder gemeenten kunnen worden opgepakt. Over twee weken presenteert het college de Perspectiefnota 2025. Daarin wordt in beeld gebracht voor welke financiële uitdagingen de gemeente staat en hoe ze hiermee omgaat.

Meer informatie
De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken over 2023 op 4 juli 2024. In de samenvatting – Jaarstukken in een Oogopslag (JIEO) – is te lezen wat de gemeente aan inkomsten ontving en heeft uitgegeven in 2023. De jaarstukken, JIEO en de stresstest staan vrijdag 31 mei 2024 op de website van gemeente Gorinchem en op de speciale digitale omgeving voor de jaarstukken gepubliceerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld