‘De Week van Lezen en Schrijven’ in bibliotheek AanZet

GORINCHEM – De bibliotheek helpt bij taal, digitaal en cijfers. Van zondag 8 tot en met zondag 15 september 2024 is het ‘De Week van Lezen en Schrijven’. Ook bij Bibliotheek AanZet aan Groenmarkt 1 wordt er dan extra aandacht besteed aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

In de bibliotheek krijg je persoonlijk advies en word je verder begeleid op het gebied van taal, digitaal en cijfers. De spreekuren en cursussen die je kunt volgen zijn gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. (Stockfoto)

In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterd: moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook vinden ze het lastig om digitale apparaten of diensten te gebruiken, zoals computers, internet, mobiele telefoons, apps, enz. In gemeente Gorinchem is 12% van de inwoners tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Daarnaast heeft één op de vier jongeren in de leeftijdsgroep 15 jaar een taalachterstand. Zij lopen extra risico de nieuwe generatie laaggeletterde te worden.

Speciale activiteiten
In Bibliotheek Gorinchem vieren ze de Week van Lezen en Schrijven met drie bijzondere activiteiten:

  • Stadswandeling in makkelijke taal
    Woensdag 11 september 2024 van 10.00 – 12.00 uur maken we onder leiding van een stadsgids een wandeling door de vesting Gorinchem. Vrijdag 13 september 2024 van 10.00 – 12.00 uur gaan we op zoek naar Memory Bricks. De wandelingen starten in de bibliotheek. Deze wandelingen zijn geschikt voor mensen met Nederlands als tweede taal (met taalniveau A1 of hoger) én voor mensen die gewoon van duidelijke en begrijpelijke taal houden. Deelname is gratis en aanmelden moet hier online.
  • In de workshop ‘Schrijf je eigen Loesje’ kruip je in de huid van Loesje. Ze leert jou donderdag 12 september 2024 van 19.30 – 21.30 uur creatief denken en schrijven en om een eigen ‘Loesje’ te maken. Voor deelnemers van 15 jaar en ouder. Meedoen is gratis. Aanmelden kan hier online.

Meer perspectief
Het leren van de Nederlandse taal is zeer belangrijk; naast goed kunnen communiceren heeft het ook invloed op je zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen. Sandra van Maurik, programmamanager basisvaardigheden bij Bibliotheek Aanzet, vertelt over de deelnemers van de taallessen in de bieb: “Dan worden ze onderdeel van de Nederlandse samenleving. Het biedt ook meer perspectief, want sommige mensen komen tot de ontdekking dat ze altijd wel meer wilden maar het nooit gedaan hebben omdat de taal hun barrière was. Als ze zich zekerder voelen om in het Nederlands te vertellen wat ze heel graag willen, dan zien we ook dat als we ze nog een klein zetje geven, ze zich nog beter kunnen redden om die stap wel te maken. We verwelkomen mensen met verschillende achtergronden en taalniveaus in de bieb. Door het gemeenschappelijke doel ontstaat er altijd een fijn groepsgevoel met veel herkenning, begrip, steun en motivatie.”

De bieb helpt!
In onze snelgroeiende (digitale) samenleving is het belangrijk om jezelf te kunnen redden. Hulp nodig bij Nederlands lezen, schrijven of spreken? Beter leren omgaan met cijfers en geld? Vragen over je telefoon, computer of tablet? Online iets te regelen? Bibliotheek AanZet biedt onder de naam De bieb helpt! gratis spreekuren en cursussen aan die je helpen om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van taal, digitaal en cijfers. Met De bieb helpt! sta je er nooit alleen voor. Benieuwd wat de bieb voor jou kan betekenen? Kijk hier online.

Taalpunt
Heb je interesse? Je kunt het hele jaar door terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek: het startpunt van de bieb helpt!, voor al jouw vragen om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van taal, digitaal en cijfers. Hier krijg je een persoonlijk advies. Je bent van harte welkom elke woensdag van 10.00 – 12.00 uur aan Groenmarkt 1. Komt dit moment jou niet uit? Neem dan contact op via taalpuntgorinchem@bibliotheekaanzet.nl of kom langs in de bieb om je contactgegevens achter te laten. Er wordt dan contact met je opgenomen voor het maken van een afspraak. Je gegevens zijn altijd privé en worden nooit gedeeld met anderen. Advies en hulp via het Taalpunt is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld