Gemeente Gorinchem houdt in 2025 zwarte cijfers; ‘in 2027 ontstaat ander beeld’

GORINCHEM – Het College van B&W heeft de begroting voor 2025 ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Donderdagmiddag 10 oktober 2024 gaf wethouder Marjo Molengraaf-Vullers (ChristenUnie) van Financiën een toelichting. Ze noemde het een ‘evenwichtige’ begroting. “Met zwarte cijfers, Wel moeten we het met negen ton minder doen na de september circulaire. Flexibiliteit en vet op de botten is er nauwelijks. Er is wel geld voor grote projecten als warmtenet, netcongestie en andere grote projecten. We willen het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar snel gaan uitgeven. Ik denk dat we het voor 2025 goed hebben ingevuld’, aldus Molengraaf.

Een foto van de vestiging, de mooiste vestingstad van Nederland. Met de gemeenteraad bespreekt het college donderdag 7 november 2024 de keuzes die gemaakt worden voor een solide toekomst van de stad, die bijna 39.000 inwoners telt met zo’n 18.000 huizen. (Foto Mooi Gorinchem / City Marketing)

Voor de begroting van 2025 is het sociaal domein, zijn subsidies en zijn organisaties onder de loep genomen. Voor inwoners van Gorinchem is het belangrijk te weten dat de lasten iets omhoog gaan en dat het is afgelopen met het gratis parkeren op zondag in de binnenstad. De gemeente zegt nog in gesprek te zijn met de Grote Kerk in verband met parkeren op de Grote Markt tijdens een kerkdienst. Inkomsten komen voor het eerste dit jaar uit toeristenbelasting. Een verwachte opbrengst voor dit jaar (de belasting bestaat sinds de zomer 2024 – red.) is € 250.000,– Maar om de stad mooi te houden en aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers wordt er twee miljoen euro voor uitgetrokken voor onderhoud. 

Initiatieven
In het nieuwe jaar blijft de gemeente zich inzetten voor een duurzame en leefbare stad. Onderwerpen als fietsveiligheid, gebiedsontwikkelingen en noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden hebben en houden de aandacht. Ook blijft het college zich inspannen voor verduurzaming, aanpassing aan klimaatverandering, erfgoed en woningbouw. Molengraaf: “De begroting voor 2025 biedt een uitgebreide kijk op de initiatieven die Gorinchem volgend jaar onderneemt. Hierbij wordt nadrukkelijk samengewerkt met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en regionale partners. Ondanks financiële uitdagingen blijven we ons inzetten voor een gezonde, betrokken samenleving en werken we verder aan de ontwikkeling van Gorinchem als een fijne plek om te wonen, te werken en te recreëren.”

Werken aan de toekomst van Gorinchem
In 2025 krijgt de ontwikkeling van de beroepencampus in Gorinchem Noord zijn beslag. Met 7 scholen en i_lab op een plek is er straks volop ruimte voor ontwikkeling en innovatie voor jonge Gorcumers. Er wordt gewerkt aan de herontwikkeling van de Arkelsedijk en Schelluinsestraat. De uitgifte van percelen op het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar staat op stapel. Molengraaf: “Voor de grond is animo genoeg. We willen snel gaan uitgeven en bedrijven graag in Gorinchem houden. We zetten in op het verplaatsen van bedrijven van onder meer de Schelluinsestraat. We denken ook aan de werkgelegenheid en aan de inwoners, die bij de bedrijven werken.” De gemeente werkt verder aan nieuw cultuurbeleid en de uitvoering van het besluit over de toekomst van De Nieuwe Doelen.

Mobiliteit en vergroening
Fietsveiligheid heeft en houdt de aandacht, waarbij de gemeente verschillende fietsknelpunten in de stad aanpakt en veiliger maken. “In 2025 beginnen we met het groot onderhoud aan de Banneweg met oog voor een veilige verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers. We maken een inhaalslag als het gaat om onderhoud van verhardingen van wegen, fiets- en voetpaden. En hebben aandacht voor vergroening in de stad via het nieuwe programma Bliekse Natuur. De aanleg van het warmtenet wordt uitgebreid naar de Haarwijk, waarbij nog eens 2.500 woningen op termijn worden aangesloten en voorzien van duurzame warmte. Met omliggende gemeenten en netbeheerders zetten we ons in voor de noodzakelijke versterking van het energienet. Er wordt samen met inwoners in de wijken invulling gegeven aan de gebiedspaspoorten vanuit de omgevingsvisie”, aldus Molengraaf. Met een vernieuwd erfgoedbeleid en een geactualiseerde Integrale Samenlevingsvisie wordt volgens de gemeente de samenwerking met lokale partners verder versterkt. Molengraaf: “Via de onlangs ontwikkelde merkenstrategie wordt Gorinchem als aantrekkelijke stad om te wonen, te werken en te recreëren verder op de kaart gezet.”

Richting voor de toekomst
Onvermijdelijke tegenvallers en tekortschietende middelen vanuit de Rijksoverheid maken het noodzakelijk om financiële ruimte in de begroting te zoeken en maatregelen te treffen. Bekend is bij gemeenten 2026. Ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd, het moment dat wordt gesneden in de algemene Rijksuitkering in het gemeentefonds. Gorinchem verwacht de problemen in 2027. “In de Perspectiefnota heeft de gemeenteraad duidelijke richtlijnen gegeven voor de begroting. Veel van de beoogde maatregelen zijn inmiddels uitgewerkt en opgenomen in de begroting voor 2025. Op deze manier speelt de gemeente in op de huidige uitdagingen, maar legt tegelijkertijd een stevig fundament voor de toekomst van Gorinchem”, sprak Molengraaf donderdagmiddag. 

Pleidooi passende financiële middelen
Samen met andere gemeenten zegt Gorinchem zich te blijven inzetten voor een betere financiële positie voor lokale overheden. De gemeente heeft tijdens Prinsjesdag deelgenomen aan de VNG-campagne #jegemeeentedoeterallesaan. Molengraaf: “De gemeente onderschrijft de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor voldoende financiële middelen. Deze middelen zijn essentieel om als gemeente aan de slag te gaan met grote maatschappelijke opgaven zoals zorg, onderwijshuisvesting, woningbouw, bestaanszekerheid en de energietransitie.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld