door Peter Donk
GORINCHEM – Uitgebreid heeft de Historische Vereniging OUDGORCUM zaterdagmiddag 21 september 2024 stilgestaan bij het 115-jarig bestaan. Het jubileumfeest met verschillende lezingen, terugblikken op hoogtepunten en de mogelijkheid voor inzage bij voorwerpen op tafels was in het gymnasium Camphusianum aan de Vroedschapstraat.
Onder de sprekers waren twee leden van het Gorinchemse College van B & W en beiden lid van de vereniging, burgemeester Reinie-Melissant-Briene ((CDA) hier tijdens haar lezing en wethouder Fatih Polatli (Stadsbelang) van Cultuur. (Foto Peter Donk)
Tekst gaat verder onder foto.
Muzikaal was er een bijdrage van Sierbren Zwaan. Hij werd aangekondigd als ‘Gorcumse handelsreiziger in muziek’. Terwijl de klanken klonken door het auditorium van de school zagen de ruim 150 gasten beelden van Gorinchem van een een aantal jaren geleden en nu. Je kon niet anders vaststellen dan dat Gorinchem mooi plekjes heeft. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)
Liefde en kennis
Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA) ging in op het thema ‘Gorinchem en oud-Gorcum’, over hoe betekenisvol de Historische Vereniging OUDGORCUM is voor de stad, die voor een deel Unesco Werelderfgoed heeft en enkele jaren terug is uitgeroepen to de ‘Mooiste vestingstad van Nederland’. Het werd een verhaal over liefde en kennis. De liefde voor iets groeit, als je ziet dat de kennis toeneemt. Melissant sprak vol lof over de vereniging, die veel over de stad weet, over de gebouwen en hun geschiedenis. Een vereniging die niet weg te denken is. “Ga zo door, zodat we nog meer liefde en waarde voor onze stad krijgen”, sprak de eerste burger.
Tekst gaat verder onder foto.
Persoonlijk verhaal
Indrukwekkend was het verhaal ‘Een echte Bliek!’ van Fatih Polatli. Hij noemde zich zaterdagmiddag de ‘grenzeloze biculturele wethouder cultuur’ en vertelde over de komst naar Gorinchem vanuit Turkije van zijn ouders naar Gorinchem en het kortstondige vertrek weer vanuit Gorinchem eind 1988 terug naar Turkije. De terugkeer in 1989 van het gezin weer naar Gorinchem, omdat de kinderen Polatli hun Nederland misten. “We spraken bijna geen Turks. Binnen negen maanden moesten we terug zijn, als we dat wilden. Na terugkomst meldden we ons weer bij de vreemdelingenpolitie”, sprak Polatli. Hij is een échte Bliek. Hij is geboren in Gorinchem en vertelde hier niet meer weg te willen. Zijn vader kwam als gastarbeider naar Nederland. Aanvankelijk kwam hij met zijn vrouw in Almelo terecht, maar dat veranderde toen hij werk kon krijgen in Gorinchem bij De Vries Robbé. Polatli stipte iets heel persoonlijks en eigenlijk pijnlijks aan. “Er zijn ook momenten dat ik ervaar dat je niet welkom bent. De reden wordt dan niet gegeven. Maar ik ben nooit afgehaakt. Ik ben blij dat ik ben blijven dromen. Je kan dan iets bereiken”, sprak hij, die zich in culturele krinen altijd fijn voelt en gerespecteerd. “Cultuur doet wat met mensen.” Hij vertelde ‘ziekelijk verliefd’ te zijn op de stad. Polatli: “Dit is mijn stad!”
Sprekers
Onder de andere sprekers waren de stichting Stoomspuit Gorinchem, Jan Mijnsbergen van Historische Vereniging OUDGORCUM, Aron de Vries van het Regionaal Archief Gorinchem, oud-docent Gijs Brandt gymnasium Camphusianum en Erik Schmitz van het stadsarchief Amsterdam over geboren Gorinchemmer Jan van der Heyden (o.a. de uitvinder van de brandslang). De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel met Turkse hapjes.