Leerlingen Anne Frankschool planten derde Tiny Forest

GORINCHEM – Leerlingen, buurtbewoners en IVN Natuureducatie hebben woensdagmorgen 24 januari 2024 het derde Tiny Forest geplant. Het minibos ligt aan de rand van het schoolplein van de Anne Frankschool, hoek Eendenplas / Jagerslaan. 

Na een korte inleiding door directeur Sanne Hooimeijer van de Anne Frankschool en Ruben Mulder van IVN Natuur Educatie mochten twee leerlingen de naam onthullen van het Tiny Forest: Natuurwereld. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Tekst gaat verder onder foto.

Vergroten biodiversiteit
Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van ongeveer een tennisbaan. Dit groene initiatief draagt onder andere bij aan het vergroten van de lokale biodiversiteit. De derde in Gorinchem. De andere twee liggen nabij de Jenaplanschool aan de Traverse en de cbs Samen Onderweg aan de Van Goudoeverstraat. Wethouder Fati Polatli (Stadsbelang Gorinchem) van Leefbaarheid, die zelf afwezig was vanwege ziekte, laat weten: “We hebben nu drie van deze kleine bossen aangelegd. Bij de aanleg van deze minibossen gaat het verder dan alleen het vergroten van onze biodiversiteit.”

Tekst gaat verder onder foto.
Samen met de leerlingen werden de eerste bomen in de grond gezet. Dat gebeurt de hele woensdag door verschillende groepen van de school. Leerlingen van groep 5 beten het spits af. (Foto Peter Donk / Gorinchem24)

Leerzaam en speels
Het is volgens Polatli een groene omgeving die niet alleen prettig is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor de mensen in de buurt. “In het buitenlokaal leren kinderen op een speelse manier over de prachtige Nederlandse natuur. Tegelijkertijd wordt dit bos een rustgevende plek voor buurtbewoners, waar zij kunnen genieten, helpen bij het onderhoud en elkaar kunnen ontmoeten”, aldus Polatli.

Natuur en omgeving
Spelen en leren op groene plaatsen, zoals een Tiny Forest, bieden veel voordelen. Kinderen kunnen er spelen en hun creativiteit de vrije loop laten. Het buitenlokaal biedt een praktische leeromgeving waar kinderen op ontdekkingsreis gaan in de natuur, leren over bodemdieren, planten en bomen. Hooimeijer zegt daarover: “Bij ons op school geloven we in het motto ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Dit Tiny Forest is een tastbaar voorbeeld van hoe we aandacht geven aan de natuur en aan onze leefomgeving.”

Weerbaar maken
In een Tiny Forest staan alleen bomen en heesters uit Nederland. Deze inheemse soorten hebben zich spontaan in ons land gevestigd na de laatste ijstijd. Inheemse planten kunnen beter tegen ziektes, trekken meer bijen, vlinders en vogels aan en dragen bij aan de biodiversiteit. Het bos zorgt ook voor verkoeling op warme dagen, waterberging bij hevige regenval en verbetert de luchtkwaliteit. Het bos draagt bij aan het weerbaar maken van de stad tegen de effecten van klimaatverandering.

Verbinding realiseren
In een tijd van verstedelijking en digitalisering brengt het Tiny Forest-initiatief mens en natuur dichter bij elkaar. IVN werkt samen met gemeenten om een wereld te creëren waarin het contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is een ideale manier om deze verbinding te realiseren. IVN streeft ernaar dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, waardoor de natuur in steden steeds toegankelijker wordt. Dat project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gorinchem en dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld