GORINCHEM – De gemeente Gorinchem heeft samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een nieuwe kleinschalige opvanglocatie gerealiseerd aan de Buys Ballotstraat in Gorinchem Oost. Daar worden 150 asielzoekers opgevangen die eerder (deels) in de noodopvang in de Gildenwijk verbleven. De groep bewoners bestaat uit een mix van families en asielzoekers die kans maken op een verblijfsvergunning.
Bewoners van de noodopvanglocatie die niet mee zijn verhuisd naar Hoog Dalem zijn naar opvanglocaties elders in het land vertrokken. De noodopvanglocatie aan de Vroedschapstraat in de Gildenwijk is inmiddels leeg. (Foto gemeente Gorinchem)
Wethouder asielopvang Marjo Molengraaf: “We hebben ons ervoor ingezet om de verhuizing van asielzoekers naar het nieuwe azc in Gorinchem Oost zorgvuldig en op een respectvolle manier te organiseren. Dit is alleen mogelijk geweest dankzij de goede samenwerking met het COA en betrokkenen uit de wijk. Met elkaar werken we aan het bieden van een goede en veilige opvang aan mensen die gevlucht zijn, waarbij we tegelijkertijd oog hebben en houden voor de buurt.”
Aandacht voor de buurt
Gemeente en COA vinden het belangrijk dat wijkbewoners hun inbreng kunnen geven. In november 2023 is daarom een klankbordgroep opgericht. Zo’n 30 wijkbewoners nemen deel aan de klankbordgroep en zijn een aantal keer bij elkaar gekomen. De klankbordgroep heeft een meedenkende rol. Het plan voor de inrichting van het terrein is met de klankbordgroep besproken. Op basis van wensen en ideeën van wijkbewoners is het inrichtingsplan op een aantal punten aangepast. Met de klankbordgroep is ook gesproken over veiligheid in aanwezigheid van medewerkers van de gemeente, politie en COA. Ook zijn aandachtspunten en wensen voor de inrichting van de openbare ruimte in de buurt van het azc en in de wijk besproken. Zo zijn de aanleg van het voetpad en de aanpassing van de verlichting langs de Griendweg naar aanleiding van de gesprekken gerealiseerd.
Veiligheid
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op het terrein van het azc. Er is op het terrein 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Daarnaast is de locatie 24 uur per dag bereikbaar voor vragen of voor het doorgeven van zorgen en/of klachten over eventuele overlast van (bewoners van) het azc. Buiten het terrein van het azc is de politie verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.
Tekst gaat verder onder foto.
Deze foto is gemaakt toen er nog volop werd gewerkt aan de bouw van het nieuwe asielzoekerscentrum. (Archieffoto Peter Donk / Gorinchem24)
Bewonersbrieven
Wijkbewoners van Hoog Dalem, ondernemers en wijkbewoners van de Gildenwijk zijn half december per brief geïnformeerd. In het eerste kwartaal van 2025 wordt een open dag georganiseerd voor omwonenden en ondernemers uit Hoog Dalem. Zij kunnen dan het azc terrein bekijken, kennis maken met de bewoners en in gesprek gaan met medewerkers van het COA en de gemeente. Wijkbewoners en ondernemers in Hoog Dalem ontvangen daarvoor later een uitnodiging.
Afspraken met raad
Sinds maart 2022 woonden er 300 asielzoekers in het voormalig belastingkantoor aan de Vroedschapstraat in de Gildenwijk. Met de gemeenteraad werd in november 2022 afgesproken om het aantal asielzoekers in Gorinchem in twee jaar te verminderen van 300 naar 150 personen. Er moest ondertussen een nieuwe kleinschalige opvanglocatie gerealiseerd worden voor 150 asielzoekers voor de duur van 10 jaar. Verder werd afgesproken dat de noodopvanglocatie aan de Vroedschapstraat uiterlijk 28 december 2024 haar deuren sluit. In november 2023 nam de gemeenteraad het besluit om aan de Buys Ballotstraat 9 in Gorinchem Oost een kleinschalige opvanglocatie voor 150 asielzoekers te realiseren voor een periode van maximaal 10 jaar. Het bestemmingsplan van het terrein is tijdelijk aangepast om de opvang mogelijk te maken. Het COA is verantwoordelijk voor de tijdelijke huisvesting. Met de raad is afgesproken dat een jaar na realisatie van de kleinschalige opvanglocatie bekeken wordt hoe het gaat.
Pand Vroedschapstraat
Het pand aan de Vroedschapstraat 15 in de Gildenwijk is eigendom van het COA en heeft momenteel de bestemming ‘kantoor’. Zowel het COA als gemeente Gorinchem onderzoeken de mogelijkheden voor herontwikkeling van dit pand. Woningbouw lijkt een geschikte optie voor deze locatie. In 2025 wordt in een gebiedspaspoort verder uitgewerkt welke vorm van woningbouw daar het beste past.