GORINCHEM – De gemeente Gorinchem kondigt een grote bomenkap aan. In het eerste kwartaal van 2025 gaan 119 bomen in de stad tegen de vlakte. Daarmee wordt in januari / februari 2025 begonnen. Daarvoor worden er 124 herplant vanaf maart 2025. “Het kappen van de bomen gebeurt, omdat de bomen een gevaar opleveren voor voorbijgangers, omwonenden en/of hun eigendommen of omdat een boom buitenproportioneel overlast geeft dat behoud van de boom op die plaats niet mogelijk is”, verklaart de gemeente het grote kapplan.
Deze foto in de zomer van 2024 gemaakt Buiten de Waterpoort. De gemeente vindt groen in de stad erg belangrijk. “Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de luchtkwaliteit, zorgen voor meer koelte in de stad en helpen wateroverlast verminderen. Daar besteden we veel zorg aan. Daarom hebben we een eigen team met professionele boomverzorgers”, bericht de gemeente Gorinchem. (Archieffoto Peter Donk / Gorinchem24)
Bomen kunnen ziek worden en sterven. “Onze boomverzorgers letten goed op de tekenen daarvan. Een zieke, stervende of dode boom kan namelijk gevaar opleveren voor de omgeving. Takken kunnen afbreken of de boom kan omwaaien. De oorzaken daarvan zijn heel verschillend: een verkeerde stand-/ groeiplaats of soortkeuze, ouderdom of ziekte, vandalisme of schade door een aanrijding. De boomverzorgers proberen risico’s tot een minimum te beperken door regelmatige controle en onderhoud van alle bomen binnen de gemeente uit te voeren. Soms is dit niet meer voldoende en wordt een boom op de rooilijst geplaatst. De bomen op de rooilijst worden in korte tijd allemaal gekapt. Dit kost minder tijd en geld”, stelt de gemeente Gorinchem. Hier online staan links naar de rooilijst en de bomenlijst.
Nieuwe aanplant
Als de gemeente de bomen rooien, planten ze vrijwel altijd jonge bomen terug. “Bomen die we rooien omdat ze op een verkeerde plaats staan, vervangen we op een andere locatie. Ook kan het zijn dat er kabels en leidingen in de grond liggen waardoor herplant ter plaatse niet mogelijk is, zoals bomen die te dicht op een andere boom of tegen de gevel van een gebouw staan”, legt de gemeente uit. Heb je een suggestie om op een andere plaats in de stad een nieuwe boom aan te
planten, laat het dan aan de gemeente Gorinchem weten.
Bosplantsoen
Bosplantsoen bestaat uit struiken en bomen. Bij aanplant zet de gemeente deze dicht op elkaar om snel een vol gegroeid plantsoen te krijgen. Naar verloop van tijd verwijderen (dunnen) ze een deel van de aanplant om de planten groeiruimte te geven. “Later dunnen we nogmaals om de planten tot volledige vorm uit te laten groeien. Wanneer bosplantsoen op leeftijd is, kappen we het tot vlak boven de grond. Dat lijkt drastisch, maar daardoor krijgen de planten weer een groei-impuls en groeien ze vanaf de voet van de beplanting weer uit. Zo vormen de planten opnieuw een dicht plantsoen dat nog lange tijd meegaat”, schrijft de gemeente.