GORINCHEM – VVD Gorinchem heeft het College van B & W vragen gesteld over het Nationaal Koopstartfonds, dat na de zomer van 2024 in het leven wordt geroepen. Deze wordt in opdracht van het ministerie van BZK en NEPROM nader uitgewerkt. Het doel van dit fonds is starters een verbeterde positie op de koopmarkt te geven.
“Starters hebben op de woningmarkt het lastig, zoals ook bleek uit een regionaal schaarste-onderzoek. De bouw en de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen staat onder druk. En dat terwijl juist naar deze woningen een grote vraag is”, aldus fractievoorzitter Niels van Santen (VVD) (Foto gemeente Gorinchem)
De ondersteuning van het kabinet is bedoeld voor starters die moeite hebben een betaalbare koopwoning te bemachtigen en komt bovenop bestaande regelingen, zoals de vrijstelling van overdrachtsbelasting van starters tot 35 jaar (sinds 2021). Fractievoorzitter Niels van Santen (VVD): “Met het fonds kunnen starters een extra korting krijgen op de aankoop van de woning (tot € 50.000,–). Het gaat daarbij uitsluitend om nieuwbouwwoningen, met een grens tot € 390.000,–. Als koper kun je niet zelf een beroep op het fonds doen. Dat gaat via de projectontwikkelaar, corporatie of gemeente.” De korting wordt uiteindelijk weer terugbetaald aan het fonds als de woning wordt verkocht.
Vragen
“De VVD fractie ziet dit als een sterk instrument – beter nog dan andere reeds beschikbare instrumenten – in het helpen van starters in de Gorinchemse woningmarkt. Met elkaar willen we immers zoveel als mogelijk de woningmarkt vlot trekken”, aldus Van Santen, die daarom wat vragen stelde aan het college namens de liberalen. De VVD wil weten of het college op de hoogte is van het aanstaande Nationaal Koopstartfonds en in hoeverre het door hen wordt beschouwt als mogelijkheid voor de inzet van starters in Gorinchem. “Denk hierbij ook aan de inzet als alternatief of aanvulling op bijvoorbeeld de huidige mogelijkheid van de starterslening en een vergelijk met de intentie tot inzet van de opkoopbescherming als het gaat om de mate van complexiteit en het ingrijpen in van rechten van anderen (bijv. eigendomsrecht)”, aldus Van Santen. Ook hoort hij graag namens zijn politieke partij van het college of de gemeente Gorinchem de intentie heeft daarop in te zetten. Zo ja, hoe? Naast bestaande of in plaats van bestaande opties? Of waarom niet? De VVD wil verder weten of de gemeente een rol voor zichzelf ziet in de aanvragen bij dit fonds. “Hoe kan de gemeente dit actief via een projectontwikkelaar of Poort6 laten lopen?”, vraagt Van Santen zich af.